Slik overlever du i skogen i vinteren

Slik overlever du i skogen i vinteren

Kunnskapen, utstyret og valgene på liv eller død som du må gjøre hvis du skal overnatte i skogen kan være vanskelige å forberede seg på. Hver vinter må jegere i norske skoger ta beslutning som vil bestemme om de får hypotermi eller overlever for å se en annen ny vintermorgen. Mange går seg vill og

Kunnskapen, utstyret og valgene på liv eller død som du må gjøre hvis du skal overnatte i skogen kan være vanskelige å forberede seg på. Hver vinter må jegere i norske skoger ta beslutning som vil bestemme om de får hypotermi eller overlever for å se en annen ny vintermorgen. Mange går seg vill og prøver å spore opp en stor hjort eller et annet spennende vinterdyr, og så plutselig er det mørkt ute. Her er en veiledning om hvordan du sørger for at redningshelikoptere ser deg oppe i fjellet, eller hvordan du overlever den kalde natten i skogen.

Slutt å gå

Dette er viktigst: Når du er klar over at du er tapt, vær hvor du er. Hvis du panikk og blunder om, skaper du hypotermi ved å svette. Ved å holde seg, forblir du også tørr. Du kan da begynne å jobbe med det neste avgjørende trinnet.

Kle deg varmt

Som norsk vet du at vintrene er harde og kalde. Derfor skal du alltid kle deg varmt før du går ut i skogen for å jakte. Pass på at du har flere lag og kanskje til og med en termoskjorte. Som jager kan du også vurdere å ha en stikksikker vest på, som beskytter deg mot skudd hvis en annen jeger ved et uhell skyter deg, eller du blir angrepet av en bjørn. Disse kan du finne på elite-armor.no

Søk dekning

Av kroppens fire grunnleggende krav – mat, vann, ly og varme – er dekning langt den mest kritiske for overlevelse i vinteren. Hypotermi dreper mange. Derfor er det alltid en god ide å bære en vindbestandig jakke under dine andre klær, fordi dette også kan brukes til å beskytte deg mot de kalde vindene hvis du går deg vill i skogen.

Lag et bål

Etter å ha sikret dekning, er det å lage et bål det neste steget for å overleve en kald natt. Alle vet hvordan viktig varme for tørking av våte klær og for signalering av søkere. Derfor må du alltid sørge for at du tar med fyrstikker eller en tenner. Fyrstikker er greit for å starte tørr opptenningsved under milde forhold, men en tenner med butan, som for eksempel man bruker til sigarer, vil gi en sterkere, mer holdbar flamme enn fyrstikker.

Husk: Det mest verdifulle overlevelsesverktøyet du bruker hjernen din. Hvis du noen gang finner deg selv i vintervildmarken og er usikker på hvilken vei du skal gå, stopp og finn dekning. Lag et bål og la hypotermi slikke sine blå lepper i mørket, der det ikke kan skade deg.

Vi håper at du aldri kommer i en vanskelig situasjon som denne, men å vite hva du skal gjøre er alltid god forberedelse i nødstilfeller.

Redaksjonen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel